Passie voor.....

DUIVEN EN NOG EENS DUIVEN


Kweken, spelen, eendaagse… jonge duiven spel…pieken op het juiste moment…. en nog veel meer


KWEKEN EN DE VOORBEREIDING VOOR DE EERSTE VLUCHTEN


Puzzelen als start van het nieuwe seizoen

De voorbereiding voor het nieuwe kweekseizoen begint voor ons direct na afloop van het vliegseizoen, eind september. We gaan dan, ieder afzonderlijk aan de slag met het op papier zetten van de toekomstige koppels. In grote lijnen komen we uiteindelijk dan toch tot een overeenkomstige samenstelling van de nieuw te vormen koppels (24 vlieg- en 6 kweekkoppels), waarbij op de eerste plaats de prestaties en vervolgens de afstamming de nieuwe vlieg- en kweekploeg bepalen. Bij het samenstellen houden we de lijnen goed in de gaten en worden inteelt-koppelingen niet geschuwd, zoals neef x tante, nicht x oom, neef x nicht en halfbroer x halfzus. Al met al een heel gepuzzel ieder najaar en iedere keer komen er toch ook goede duiven uit koppels, waarvan je het niet verwacht.

Ruiperiode

In deze periode is er ook sprake van even een minder strak regiem. Uur en tijd zijn nu minder belangrijk, maar er wordt niets aan het toeval overgelaten. Dat de duiven tiptop in orde moeten zijn, tijdens de rui, spreekt voor zich. Veel open hok, een grote variatie aan duivenvoer (3 soorten rui-mengeling) en kleine zaden, regelmatig Sedochol en Biergist, een 10-daagse kuur tegen paratyfus en 2x per week een bad worden dan verstrekt.


Selectie en scheiden van de geslachten

Begin november worden de uitgeselecteerde duiven verwijderd, de weduwnaars gaan naar het duivinnenhok, de oude en jonge duivinnen naar het jonge duivenhok en de jonge doffers kunnen nu een bak uitzoeken op het weduwnaarshok, waar natuurlijk de bakken van de oude weduwnaars dicht staan. De jonge doffers worden in het begin in hun bak gevoerd, zodat ze goed geaard zijn en bakvaster worden. Na 2-3 weken gaan dagelijks enkele oude weduwnaars terug naar hun hok, zodat geleidelijk een homogeen gezelschap ontstaat dat elkaar verdraagt en waarbij de nieuwelingen hun bakken goed verdedigen.

Duiven tip top in orde voor (voor)koppelen

Voordat we gaan koppelen zorgen we ervoor dat onze duiven tip top in orde zijn. We zorgen ervoor dat duivinnen niet te zwaar zijn. We controleren op het geel etc. en zorgen voor een ophitsend menu, enkele weken voor de koppeling. Daarnaast vitamine B4 en B12 en natuurlijk zeewiergrit wat niet alleen rijk is aan calcium (kalk), maar ook aan jodium. Jodium heeft een positieve invloed op de conditie van de duiven. Een gebrek aan jodium doet de geslachtsdrift afnemen. We zorgen echt dat ze er klaar voor zijn. We starten ook langzaam met een echte kweekmengeling waar o.a. meer erwten inzitten. Vooraf aan de definitieve koppeling, koppelen we de duiven voor en wordt er bijgelicht. Rond 10 december sluiten we de duivin op in het broedhok met de doffer ervoor, gedurende 4-5 dagen. Voordeel is dat vooral de jonge doffers bakvaster worden en de oude doffers wennen aan hun nieuwe duivin. Na 10 dagen gescheiden te zijn geweest, volgt tussen Kerst en Nieuwjaar de definitieve koppeling (het bijlichten gaat gewoon door tot het 2e ei is gelegd en wordt dan geleidelijk afgebouwd). Dit betekent vele uren op het hok. Na 3 a 4 dagen, kan onder begeleiding, 80% van de duiven los en aan de “moeilijke gevallen” wordt wat meer aandacht besteed. (bijv. een koppel samen enkele dagen op een andere afdeling).

Bevruchten, eieren en broeden

De periode van jagen en het leggen van het eerste ei is cruciaal. We spelen echt agentje en hebben oog voor verkeerde ‘bakvliegers’ en te dominante doffers. We proberen zoveel mogelijk rust en harmonie op het hok te krijgen. In deze periode laten we duiven ook veel los zodat ze naar hartenlust in de vrije natuur kunnen paren en bevruchten. In de periode van broeden laten we ze regelmatig los en krijgen ze regelmatig een warm/lauw bad.

Kweekploeg

We beschikken tevens over een kleine kweekploeg (6 koppels) en om hier de naam “kweekduif” te mogen dragen moet je van goede huize komen en je vlieg- en kweekwaarde hebben bewezen om hier een bak te veroveren. Deze kweekkoppels worden tegelijk met de vliegduiven gekoppeld, zodat de eieren kunnen worden verlegd. Nadat het 2e ei is gelegd volgt er een 5-daagse geelkuur.

Jonge duiven en hygiëne

Het uitkomen van de eerste jonge blijft voor ons altijd bijzonder. We verbazen ons altijd hoe snel zo’n jonge duif groeit en opkomt. We zijn ook altijd benieuwd naar de kleur etc. en of ze veel op de ouders en overgrootouders lijken. We zorgen voor een optimale hygiëne en kuizen meerdere malen het hok en controleren de nesten elke dag. Veel werk, maar het is het altijd waard als we het resultaat zien en de totale groep moddervette en gezonde jongen spenen. En dan maar hopen dat er enkele toppers bij zitten waar we verder mee kunnen. Elk jaar weer spannend. Half februari, als de jongen 18-19 dagen oud zijn, gaat een jong met de duivin naar het jonge duivenhok, het andere jong blijft nog 1 week bij de doffer.


Medische begeleiding en optimale conditie

Eind maart volgt een tweede koppeling. Van tevoren bezoeken we een gerenommeerde dierenarts, die een zestal duiven onderzoekt op parasieten (Coccidiose en wormen) en bacteriën (Salmonella en Coli-kiemen) een keeluitstrijkje maakt en mestonderzoek doet. Indien nodig wordt hiertegen gekuurd. In deze periode enten we natuurlijk ook tegen Paramyxo en pokken. Ook wordt nu begonnen met het opleren, 4 a 5 maal van 10 tot 30 km, waarbij de duivinnen als eerste losgaan en 15-20 min. later de doffers. We spelen nl. totaal weduwschap.

Vanaf nu wordt er gewerkt aan de vorm van de duiven. We proberen de duiven in een optimale conditie en gezondheid te krijgen en voor de wedvlucht de extra motivatie te geven om zich te onderscheiden van de rest. Optimale “forme” is een vereiste waar naar toe gewerkt moet worden om in het snuitje van de uitslag te geraken. Deze “forme” heb je niet in de hand, maar je kunt voor de duiven alle aspecten aandragen, zodat het ze aan niets ontbreekt en de resultaten niet uit kunnen blijven. Zo niet, dan zijn ze gewoon niet goed genoeg en volgt in het najaar de selectie. Op den duur stijgt zo de kwaliteit van de duiven vanzelf.

Verzorging gedurende het vliegseizoen

Onze filosofie heeft maken met de oude 3 R’s: rust, regelmaat en reinheid. Wij voegen er nog een 4e r van Recovery bij. Wij geloven heilig dat de herstelperiode na een (zware) inspanning cruciaal is voor het succes van de eerstvolgende vlucht. Wij doen er alles aan om de duiven snel te laten herstellen. Reinheid is voor ons vanzelfsprekend maar we zien ook genoeg hokken waar dit niet gebeurd en zij spelen ook hard. Regelmaat zorgt volgens ons voor makkelijk hanteerbare duiven.